четверг, 10 октября 2013 г.

Тепер програму проекту "Зелений пакет" можна переглянути в інтернеті http://greenpack.in.ua/news/detail.php?ID=338

Історія проекту

Поширення та розвиток ідей сталого розвитку є одним з ключових напрямів економічної та екологічної діяльності Координатора проектів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні. Процес сталого розвитку спрямований на задоволення потреб нинішнього покоління без шкоди для майбутніх поколінь. У цьому контексті вкрай важливо розвивати навички та знання для прийняття обґрунтованих рішень на благо довкілля, нинішнього населення та майбутніх поколінь.
З метою підвищення екологічної грамотності школярів і сприяння реалізації концепції сталого розвитку, Координатор проектів ОБСЄ в Україні (далі – Координатор проектів) в 2009 році розпочав проект «Зелений пакет - Україна», який спрямований на розвиток в Україні інноваційних освітніх інструментів. Матеріали Зеленого пакету були розроблені Регіональним екологічним центром для Центральної та Східної Європи у співпраці з низкою болгарських, угорських, польських і українських фахівців у галузі освіти і охорони навколишнього середовища. Національні версії Зеленого пакету були розроблені більш, ніж у 14 країнах Центральної та Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу.
Організація з безпеки та співробітництва в Європі брала у часть у створенні матеріалів Зеленого пакету у таких країнах: Азербайджан, Казахстан, Боснія і Герцеговина, Албанія. Використовуючи цей унікальний досвід, Координатор проектів підтримав ініціативу Міністерства освіти і науки України щодо впровадження проекту «Зелений пакет» в Україні, починаючи з 2009 року.
За підтримки Координатора проектів в 2009 році два із чотирьох елементів навчального комплексу «Зелений пакет для середньої школи» – Посібник для вчителя та гра «Дилеми» (методичні рекомендації та картки) – були підготовлені, а саме, перекладені на українську мову та адаптовані.
У рамках проекту «Зелений пакет» 2010 року відбувалася розробка інтерактивного компакт-диску (третій елемент «Зеленого пакету для середньої школи»), щоб найкращим чином відобразити реалії України та наочно представити конкретні приклади з охорони довкілля в навчальних матеріалах. Крім того, було сформовано колекцію DVD фільмів – четвертий елемент навчального комплексу.

масса разнообразных рецептов для приготовления блюд на любой вкус
Важливою складовою даного проекту було проведення тренінгів щодо використання матеріалів «Зеленого пакету для середньої школи». Так, у тренінгах взяли участь більш, ніж 300 професійних педагогів, які будуть далі ділитися знаннями зі своїми колегами, допомагаючи тим самим краще інтегрувати розроблені інструментальні засоби в систему середньої освіти України. Крім того, варто зазначити про численні презентації «Зеленого пакету для середньої школи», які відбувалися для представників громадськості, виступи на семінарах та конференціях, під час яких ідеї «Зеленого пакету» були яскраво висвітлені.
Інший комплекс заходів в рамках проекту 2010 року включав роботу з розробки навчального комплексу для початкової школи, який має назву «Зелений пакет для дітей». В 2010 році було здійснено роботу з перекладу існуючої англійської версії посібника і сформовано національну робочу групу з адаптації матеріалів. Дана робоча група здійснювала аналіз цього навчального ресурсу і додавала український контекст у посібник «Зелений пакет для дітей». В 2011 році було здійснено роботу з адаптації мультимедійних компонентів "Зеленого пакету", а саме: компакт-диску та відеоколекції фільмів. Варто зазначити, що компакт-диски "Зеленого пакету" є двомовними, що дозволяє користувачам обирати між українською та англійською версією матеріалів з питань охорони довкілля в Україні. Наявність англійської версії компакт-диску "Зеленого пакету" стала можливою завдяки фінансовій підтримці Фонду Східна Європа.
Крім того, у 2011 році Координатор проектів ОБСЄ в Україні адаптував матеріали посібника "Green Pack Junior" до умов України, випустивши у світ Посібник для вчителя початкової школи "Зелений пакет для дітей".
21 квітня 2011 року в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України за сприяння Фонду Східна Європа відбулася презентація повного комплекту матеріалів "Зеленого пакету" для середньої школи та посібника для початкової школи "Зелений пакет для дітей".
На підставі фактичних результатів та рекомендацій щодо використання матеріалів «Зеленого пакету для середьої школи» та «Зеленого пакету для початкової школи» (Зелений пакет для дітей) Міністерством освіти та науки, молоді і спорту України, матеріали комплексу будуть використовуватися в системі освіти України. Розповсюдження інформації та доступ до Зеленого пакету є безоплатними.
Варто пам’ятати, що через учителів і учнів головні послання посібника адресуються також членам кожної родини і всім членам суспільства, таким чином збільшується масштаб впливу проекту «Зелений пакет – Україна».

Комментариев нет:

Отправить комментарий